Іван-математик
Українська народна казка Поділля

Жив собі пан. У нього були слуги Іван та Гаврило. Щоб придобритись до пана, Іван попросив жінку, щоб вона запекла панові курку в подарок. Жінка це все зробила і поніс Іван до пана. Пан каже:

— То поділи, Іване, нам курку.

Став Іван ділити:

— Голова — панові, бо він голова. Хвіст — пані, бо вона іде за паном; ноги — паничам, щоб прудко бігали, крила — дівчатам, щоб танцювали і літали, а тобі, Іванище, ціле туловище.

Пан подякував Іванові і велів нагрузити повен віз збіжжя. Гаврило подивився, що Іван так багато отримав і наказав жінці запекти п’ять індиків. Запекла жінка. Пішов Гаврило до пана, а поділити не міг.

— Поклич Івана, він поділить.

Почали ділити, всіх шість, а індиків п’ять. Іван ділить і приказує:

— Пан, паня і індик — три; двоє паничів і індик — три; дві баришні і індик — три; два індики і Іван — три.

Подякував пан Іванові і дав знову повен віз збіжжя. А Гаврило не отримав нічого.

154 (6411). Іван-математик. СУС 1533. Записано 2009 року. Карвацька Тетяна Іванівна (1922). Вінницька область, Барський район, Гулі