Материнка
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Жили на світі хлопчик і дівчинка. Життя їх було веселим і безтурботним, бо зігрівала його любов і ласка доброї, ніжної матері.

Та несподівано спіткало родину горе, занедужала і злягла матуся. Більше вона не піднялася і незабаром померла. Засипали неньчину труну сирою землею, і зросталися діти сиротами. Щоденно ходять вони на могилу, плачуть, благають матір встати, повернутися до них, бо тяжко живеться сиротам.

Одного разу, побиваючись за матусею, помітили діти, що на могилі виросла ніжна запашна квітка. Вони подумали, що то вісточка для них від матусі у вигляді квітки і назвали її материнкою.

19. Материнка. Записано в Монастирищі Монастирищенського району від Димченко Тетяни Іванівни (1924) 2008 року.

Материнка
Легенда Полтавщини

Жили на світі дружно та щасливо п’ять сестричок зі своєю мамою. Ласкавою, доброю, ніжною була їхня рідна ненька.

Та ось спіткало родину велике горе. Занедужала, залягла і померла дорога матуся. І зосталися діти сиротами. Щодня ходять вони на могилу, плачуть, благають матір встати.

Одного разу, тужачи за матінкою, побачили діти на могилі ніжну запашну квіточку. Вони повірили, що то з’явилася до них мати в образі квітки, і назвали її материнкою. А у зболеній душі народилася пісня.

Летіла зозуля з яру на долину
З яру на долину сіла на калину,
А я молодая, виходила з хати
Стала на подвір’ї та й стала питати.
Зозуле, зозуле чого рано куєш
Може ти, зозуле, якесь горе чуєш?
Якби не чувала, то я б не кувала
Твоя мати вмерла, ти й досі не знала.
Ой якби ж я бігла, та й не зупинялась
Може б я матусю, живою застала.
Добігла до двору, майстри труну стружать
Забилося серце, полилися сльози.
Ой матінко, мамо, де ж тебе узяти,
Чи з воску зліпити, чи намалювати?
Змалювали личко, змалювали брови
Та не змалювали тої розмови.

69. Материнка. Записано в селі Веприк Гадяцького району від Білоцерківець Орини Анатоліївни (1922) Найдою Оленою 2009 року.